Ett liv i ett annat land

Tips för lära sig ett språk – Mina 10 bästa tips

Tips för lära sig ett språk – Mina 10 bästa tips

Tips för lära sig ett språk…

tips för lära sig ett språk och gärna snabbt kan vara mångas dröm. Inför er planerade utlandsstudier, kanske arbete eller rent av en semesterresa. Vissa har enklare för det, likt vissa har lättare för mattematik än andra. Ta del av mina bästa tips för lära sig ett språk. Min resa är ifrån inga kunskaper till att kunna arbeta och klara av vardagen på mindre än ett och ett halvt år. I detta inlägg berättar jag hur jag gjorde och vilka mina bästa tips är för lära sig ett språk och vilka som gav mig resultat.

1. Sätt upp mål, fråga dig vad är ditt mål?

Oavsett vad man skall göra är det lättare att lyckas om man sätter upp mål. Fråga dig hur mycket tid är du villig att lägga ned? Skriv ned det så du har något att gå tillbaka till när motivationen brister. Därför det kommer ske!

Något som underlättade för mig var att jag visste att jag skulle arbeta utomlands under en tidsperiod och kunskaperna skulle göra det betydligt mycket lättare för mig. Det var mitt mål. Samt att kunna kommunicera med min flickvän och prata hennes språk. Vilket blir viktigt efter uppsatta mål är så klart att sätta upp rutiner, mer om det i nästa stycke..

2. Dags att sätta upp rutiner

Ni har nu satt upp ett mål och är motiverade. Dags att fråga sig: Hur mycket tid är du villig att lägga ned? Skapa rutinerna som är anpassade efter det. En, två eller tre dagar i veckan men bäst varje dag? Hur många minuter? Skriv ner det tillsammans med ditt mål. Sedan starta!

Vad jag gjorde var att ladda ned två olika appar. Den enda var Babbel och den andra Duolingo. Dessa påminner dig helt enkelt varje dag att det är dags att träna. Ger dig en “push” att träna regelmässigt. Läs mer om apparna på i min text här

3. Det svåraste är att våga prata ett nytt språk

Vad jag tycker absolut är svårast är att gå ur den så kallade “komfortzon” och börja prata. Våga göra fel, du kommer aldrig lära dig. Men var beredd på att ibland blir det fel, analysera och lär dig istället. Självklart kan det uppstå tuffa situationer och jobbiga moment när man får konstig ansiktsuttryck eller i värsta fall att någon byter till engelska. Vad gör det, våga! Testa t.ex att prata med en spegel eller skicka något “Voice message” till någon kompis för imponera med dina nya kunskaper. Resulterar i att ni vänjer er att prata och accepterar det.

4. Bo i landet – Intressera dig av landet

Är det möjligt att åka på semester till landet? Eller rent av bo och arbeta där? Eller åka på t.ex. språkresa med STS eller EF. Det kommer tvinga er till en vardag och lära er språket. Det absolut bästa sättet att lära sig ett språk. Gäller att börja direkt när man flyttar dit och inte börja med engelska utan direkt språket som är tänkt att lära sig. Annars kommer det blir svårare att växla över till det andra språket när man lärt känna folk. Men om ni självklart inte kan bo landet intressera er t.ex. av filmer med språket för ta in det. Blir inte lika bra resultat men tar upp det i nästa punkt varför det är viktigt.

5. Lyssna på språket

Precis som nämnde hur viktigt det är att bo i landet. Det resultatet man uppnår då är att höra uttal och melodin i språket. Hur börjar man ära sig ett språk? Börja med lära dig alfabetet och hur alla bokstäver uttalas. För sedan kunna koppla ihop de när du hör ett språk. Resultat med rätt uttal! Sedan språket radio, musik, Netlix eller rent av podcast, hör hur språket låter. Annars kommer ni aldrig kunna förstå hur skall uttala saker.

6. Post-it lappar är det ett tips för lära sig ett språk?

Varför skriver jag Post-it? Ett riktigt smart tips jag fick av en kollega som kom till Sverige ifrån Nederländerna. Han och hans flickvän för lära sig språket började sätta upp Post-it på saker hemma i boendet för lära sig substantiv. Ett riktigt bra tips  t.ex Svenska eller Tyska som modersmål måste lära sig artiklarna till varje substantiv en/ett i Svenskar och i Tyskan der, die och das. Att sätta upp lapparna i lägenheten ger dig repetition och ett litet roligt sätt att lära sig! Ibland blir man glad för man hittade en på ett roligt ställe! Men kom ihåg att sätta upp nya Post-It lappar och så ni lär er nya ord. Vilket resulterar i att ni skapar ett bra ordförråd.

7. Använd appar

Kan låta enkelt och löjligt, men finns många appar som jag redan nämnt. Dessa påminner en och hjälper en skapa rutiner samtidigt som det är roligt. Har ni testat? Gav det något resultat?

8. Skaffa en partner

Slumpen i mitt fall gjorde så jag faktiskt blev kär i en tjej som pratade det språket jag behövde lära mig. Detta kanske inte alla kan göra, men försöka hitta någon som ni kan prata språket med eller eventuell ta steget att börja lära er samtidigt? Annars prata med er själv! Därför det är helt enkelt viktigt att prata och vänja sig vid sin nya “röst” för det nya språket.

9. Gå en kurs eller skaffa en lärare

Finns många olika möjligheter nu, ni kan gå språkkurser eller skaffa privatlärare eller få utbildningar via jobbet. Viktigaste är att ni hittar vad som fungerar för er. Alla människor fungerar inte likadant: Vad fungerar för dig? En fördel med en lärare framför allt i början är att hon/han kan korrigera dig så du inte lär dig saker fel. Ett resultat att lära sig något fel, är svårt att ändra på! Därför är en rekommendation att ta hjälp av någon innan man lärt sig för många “fel”. Den viktigaste punkten men inte den svåraste är den sista punkten.

10. Ha roligt

Det viktigaste är att ha roligt, därför det är svårt att lyckas annars. Alla människor är unika och man måste helt enkelt hitta det sättet som fungera bra för er. För lära sig ett språk måste man ha kul! Spela spel, titta på film, använd appar, lyssna på musik. Gör allt som just du tycker är roligt. Det viktigaste att du hittar det som ger dig resultat för uppnå dina mål, men det finns inga genvägar. Träning,träning, träning så uppnår man resultat.

Hoppas mina tips kommer hjälpa er att lära er ett nytt språk. Men det finns inga rätt och fel och ni behöver hitta det som ger er resultat .Men hoppas ni helt enkelt har roligt på vägen och uppnår era mål. Därför har jag gjort en kort sammanfattning med mina bästa tips för lära sig ett språk:

Sammanfattning av 10 Tips för lära sig ett språk

  1. Sätt upp mål – Varför gör du det?
  2. Skapa rutiner – För att skapa inlärningen.
  3. Våga – Det svåra är att våga, man måste utmana sig för lära.
  4. Bo i landet!  Evt. resa dit.
  5. Lyssna på språket!
  6. Post-it lappar – Skapa ett ordförråd
  7. Använd appar – Rolig inlärning och hjälper till med rutiner.
  8. Skaffa en partner – För prata språket med
  9. Gå en kurs eller skaffa en lärare – Korrigerar fel!
  10.  Ha roligt – Det måste helt enkelt vara roligt.

Har ni några andra tips som hjälpt er dela gärna med er! 

1 Comment on "Tips för lära sig ett språk – Mina 10 bästa tips"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*