Hur fungerar Sjukvård i Tyskland?
Hur fungerar Sjukvård i Tyskland? Vad kan vara intressant att vet och hur skiljer det sig till Sverige. På denna sida hoppas jag att ni hittar alla svar som skulle kunna vara nödvändiga att veta för söka vård i Tyskland. Samt vilka olikheter det finns.
Hur står sig sjukvård i Tyskland i jämförelse med den Svenska?
Jag som Svensk tänker mig att Tyskland anses ha en sjukvård som är i nivå med Sverige, och att båda är bland de bästa i världen. Finns ju självklart olika perspektiv på det uttalandet. Efter lite research hittade jag en intressant jämförelse där faktiskt Sverige är på plats 28 och Tyskland på plats 17. Något jag försöker intala mig är ändå att det känns bättre att söka vård i Sverige för jag vet hur det fungerar. En högre tillit till systemet och garanti att få rätt vård. Troligtvis är det bara de kulturskillnaderna som utspelar sig i mitt huvud som får mig att tro det. Så det betyder att sjukvård i Tyskland är bättre än Sverige, även fast man kanske inte tror det!
Hur fungerar det då?
När du kommer till ett nytt land och behöver söka vård. Du står ganska hjälplös och inte riktigt vet hur du skall gå tillväga. Så hur fungerar det?
På denna sida kommer jag försöka beskriva hur det fungerar i Tyskland där min kunskap sakta med tiden växt mer och mer.
Ni behöver en Hausartz
På tyska finns ett ord som heter Hausartz (=översättning husläkare), där bör varje person vara skriven hos(vilket varje person väljer själv). Dit går du i förstahand för få t.ex. värk, förkyld och behöver ett sjukintyg (mer om sjukintyg längre ner). Om du har ont i ditt knä och behöver gå till en ortoped kommer denna läkare likt Sverige skriva ett recept som du får i pappersform. Detta recept tar du med dig och väljer individuellt vilken ortoped du vill gå till. Nu kommer det svåra. Du får alltså välja vilken ortoped du vill gå till. Detta gör det beroende på vilken du skulle kunna skapa skillnader i vården? Här kommer ett nytt ord in, Praxis. Det går vi igenom i nästa stycke. För lära oss mer om sjukvård i Tyskland.
Vad är en Praxis?
Så vad är en Praxis? Ett väldigt vanligt begrepp i Tyskland och är helt enkelt fristående kliniker som då kallas just Praxis. Detta får jag känslan av att skapar konkurrens på marknaden vilket för det mesta är bra, men även kostnadstänk, vården ger inte alltid lika mycket tid till varje patient. Vad händer då när du valt din ortoped för dina knäsmärtor? Du ringer för boka en tid. I telefonen kommer andra frågan vara: – Är du privatförsäkrad eller inte?
Vad är privatförsäkring?
Det betyder det som har höga inkomster tecknar vanligtvis en privat sjukförsäkring. Detta för få lite av en “förtur” i vården men till ett högt pris text här under visar att 2020 priser ligger för en 35 åring mellan 326 Euro och 592 Euro per månad! Svarar du som de flesta att du inte har en privatförsäkring, får du vänta betydligt längre, eftersom klinikerna tjänar betydligt mer pengar på privatförsäkrade.
Försäkringskort vad är det?
Nu är tiden som du bokade hos din Ortoped här. Du kommer dit och får hoppas du inte glömt dit försäkringskort. Alla patienter har ett eget försäkringskort som debiteras när du gör ditt besök. Detta kort stoppas helt enkelt in i en kortläsare likt för betalning med ett bankkort.
Hur får en Praxis betalt?
Hur får en Praxis betalat? Hört mig för och tagit reda på att varje patient som söker för en symptom i mitt exempel med knäproblem. Då får denna praxis vi gick till enbart betalt en gång. För återkommande besök får denna inte betalt för. Enbart om besöket skulle vara i ett nytt kvartal. Så samma symptom kan en praxis enbart få betalat 4 gånger per år.
Röntgen där ber du om en CD-Skiva
Tillbaka till besöket hos ortopeden. Symptom verkar som du behöver en röntgen. Denna Praxis har ingen magnetröntgen som du behöver. Du får nu ett nytt recept utskrivet. Behöver således hitta en klinik som har en magnetröntgen boka en tid där. Efter röntgen får du en CD-skiva med din röntgen och du kan välja att gå tillbaka till samma ortoped du träffade innan eller välja en ny. Knepigt va? I Sverige kan jag tycka vi har ett enkelt system där inte finns så många valmöjligheter men effektiviteten kanske blir lidande?
Resa, Bo eller arbeta utomlands? EU-Kort, A1 och S1 dokument hos försäkringskassan vad är det?
Först och främst bör du åtminstone alltid ha med ditt Europeiska sjukförsäkringskort(EU/ESS länder). Kostnadsfritt här ifrån försäkringskassan. Det täcker dina akuta utgifter om olyckan skulle vara framme. Om du behöver planerad sjukvård hur gör man då?
Kontakta försäkringskassan ansök om A1 och S1-intyg
Därför bör man kontakta försäkringskassan och få tillgång till Krankenkasse = Försäkringskassan i Tyskland. Du bör fylla i följande blankett A1 innan utresa. Om försäkringskassan godkänner det, innebär du att du är försäkrad i Sverige men rätt till vård i detta fall i Tyskland. Då bör du sedan skicka in ett så kallat S1 Dokument till Krankenkasse i Tyskland för de skall registrera dig och få rätt till vård. Svenska försäkringskassan har ett samarbete med Audi BKK. Det är alltså ett utbyte mellan Svenska försäkringskassan och Tyska. Självklart är varje fall unikt, om ni tänker flytta permanent eller tillfälligt! Därför är detta inga råd enbart tips ta hjälp av försäkringskassan och eventuellt din arbetsgivare.
Finns ingen karensdag men intyg efter tre dagar
I Tyskland finns ingen karensdag. Istället finns en tre dagars regel, där ni helt enkelt kan vara hemma i tre dagar utan intyg och fullt betalt. Efter tredje dagen behöver ni intyg ifrån er Hausartz.
Sjukintyg – Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung
Följande intyg behöver ni ifrån er Hausartz. Vilket kallas Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung – helt enkelt Intyg om sjukskrivning.

Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung.
Hoppas ni lärt er mer om hur sjukvården i Tyskland fungerar. Har ni andra kan ni lämna en kommentar.
Hitta till något annat intressant ämne att t.ex. om Trafiken och Autobahn?