Arbeta utomlands
Arbetslivet i Tyskland hur fungerar det egentligen? Att arbeta i ett annat land är en dröm för många. För vissa är det helt enkelt bara slumpen. Men för vissa är drömmen om ett liv i ett annat land. Många vet att det kan vara utmanande, spännande och tröttsamt att arbeta. Det vet säkerligen många bara av att hur det är att byta jobb hemma i Sverige. Det som tillkommer nu är språket och kulturen. Denna kombination sätter huvudet i fullt arbete. Tröttheten som jag hade första månaden har jag aldrig upplevt innan. Då man ständigt vill ta in alla nya intryck och förstå alla nya upplevelser. Försöka betee sig som alla andra, då man inte riktigt förstår att man är utlänningen i ett nytt land.
Vet ni till exempel hur många timmar är en arbetsvecka i Tyskland? Eller övriga Europa? Jag berättar mer om mina upplevelser. Om vi tar det lite i ordningsföljden som jag upplevde det.
Första månaden arbetande utomlands i Tyskland
Först är du självklart nyfiken och spänd för att lära känna nya människor och göra ett gott första intryck och förstå arbetslivet i Tyskland. Din nivå gällande språket gör det hela självklart lättare och din förståelse av kulturen. Finns dock saker som du inte kan förbereda dig på. Hur beter man sig dagligen, det små sakerna som inte står beskrivet någonstans som kallas kultur. Hur du beter dig kulturellt på jobbet i ett annat land och försöka bete sig som alla andra tar mycket energi! Det går helt enkelt inte att bete sig “normalt” och arbeta som i Sverige. Det måste man acceptera.
Kultur på företaget är viktigt gällande arbetslivet i Tyskland
I Tyskland på det företag där jag arbetar. Där finns en oskriven regel eller ett “normalt”-beteende som inte är så självklart som svensk. Varje morgon tar alla på avdelningen i hand med varandra. Så sitter jag på mitt kontor(delar med en annan kollega) och jag var tidigare på jobbet än några andra kollegor. Då kommer det helt enkelt in på mitt kontor och säger godmorgon och tar i hand. Självklart är det inga konstigheter att göra det om man vet om det. Problemet är om man inte gör det som jag fick reda på, är att man anses lite som otrevlig.
Hierarki på företaget hur fungerar det utomlands?
Hierarki hur fungerar det på det nya företaget? Hur skall man veta? Gäller helt enkelt att vara så självsäker att utsätta sig för svåra situationer och prova! På något sätt måste man testa, även om det känns konstigt, för man vet helt enkelt inget annat. Även om det känns fel ibland, då man tror sig kunna det “normalt”-beteendet.
Hur kan man förbereda sig? Det finns många kurser och hemsidor som arbetar med kulturella skillnader. Om du skulle bli utskickad av ditt företag utomlands skulle jag sätta det som ett krav att få en lättare en dags utbildning i kulturträning.
Finns andra enklare grejer som man kanske inte förstår, hur är din lönespecifikation uppbyggd? Detta är saker jag tycker man helt enkelt skall fråga sina kollegor eller chef direkt. Vänta inte för länge. Då det kan lite knepigt när det är ett nytt land när du t.ex. inte ens vet vilken skattesats som gäller.
Tilltalad som Herr/Fru i Tyskland
Har ni i Sverige blivit tilltalad som Herr/Fru? Här i Tyskland, bör ni skriva det och räkna på att bli tilltalad så om ni inte känner personen som ni talar med. Tyskar är väldigt formella och med leverantörer talar man med Herr/Fru och aldrig “du” utan med principen “ni”(du / Sie på Tyska).
Hur många arbetstimmar är genomsnittet i Tyskland egentligen?
Hur många timmar är genomsnittet i Tyskland egentligen? Det är inte som man kan tro, att ett land som producerar så mycket bör arbeta långa veckor. Enligt OECD är faktiskt Tyskland det landet i världen som jag hittat statistik för, som arbetar kortast arbetsvecka. Dock är Sverige inte så långt efter. Inte ovanligt i Tyskland att ha 35 timmar per vecka i kontraktet.
Precis som grannländerna i norr, Norge, Danmark är det vanligt med korta arbetsveckor. Hur långa arbetsveckor har ni på pappret?
Har ni arbetat utomlands och vilka problem utmaningar stötte ni på?