Ett liv i ett annat land

COVID-19 – i Tyskland och vad tänker de om Sverige?

COVID-19 – i Tyskland och vad tänker de om Sverige?

Lekparker stängd i Tyskland pga COVID-19
Till och med Lekparker i Tyskland stängda pga Corona. Foto ettliviettannatland

Ingen har ju undgått det högst aktuella Coronaviruset med benämning COVID-19 som även blivit klassificerad som en pandemi. Vad händer i Tyskland och vad skriver de om Sverige då det tagit till betydligt hårda regler.

Om man vill veta mer kan jag enbart rekommendera att läsa ifrån pålitliga källor likt WHO – World Health Organization (Länk). (Jag har ingen sjukvårdsbakgrund så friskriver mig ifrån eventuella fel).

Hur undviker man spridning av COVID-19?

En gång extra kan åtgärder för minska spridning:

 • Tvätta händerna – Regelbundet med tvål och vatten cirka 20 sekunder
 • Undvik ta sig i ansiktet
 • Hosta och nysningar i armvecket.
 • Undvik närkontakt med människor
 • Stanna hemma om du inte mår bra

Vad händer i Tyskland?

COVID-19 har i största allmänhet har tvingat alla verksamheter att hålla stängt i landet. Vad betyder det? Det betyder sjukhus, vårdkliniker, polis fortfarande fungerar relativt normalt men med hårda regler. T.ex. väntrum för vårdbesök är varannan stol spärrad / förbjudna att sitta på. Samt för personal i receptioner har överallt byggts upp skyddsväggar av plast för skydda personal. Vad som också håller öppet är restauranger och bagerier som har take away, alla andra är förbjudna att ha öppet! Skolor och förskolor har redan varit stängda i över två veckor.

Hur påverkar det familjer och vad är tillåtet?

Reglerna för Corona/Covid-19 i Tyskland lyder enligt följande:

 • Enbart träffa sina familjemedlemmar som bor i samma hushåll
 • Enbart handla mat och nödvändiga läkarbesök
 • Enbart att tillåtet att vistats i sällskap av max 2 personer (undantag här familjer med barn)
 • Hålla avstånd med minst 2 m till andra människor.
 • Tillåtet att gå ut för motionera
 • (Det följs verkligen vilket man inte kan tro!)

Vilket ni förstår är ekonomin i Tyskland kraftigt påverkad. De stora fordonstillverkarna håller stängt, 31/3-2020 gick Volkswagen via styrelsemedlem Andreas Tostmann (Produktion och logistik) ut och sa att skall det försöka starta upp produktionen igen med kraftigt åtagna skyddsåtgärder. Översättning ungefär – vi måste lära oss leva med Corona, finns ett liv därefter. Åtgärder som skall vidtas T.ex. längre tid mellan skiften går in till produktion och längre avstånd mellan produktionspersonal, samt i största möjliga mån “Home-Office” för tjänstemän.

Hur gör man med något så vanligt som handla mat?

I mataffären är det nu enbart tillåtet att handla om du har en kundvagn med dig in i affären, alltså en kundvagn per person! För att vidta dels att folk håller avstånd och ha koll på att inte för mycket personer vistas i butiken samtidigt. Vid dörren står en säkerhetsvakt som kontrollerar att detta följs. Senast sprejade vakten även händerna på alla kunder samt handtaget på kundvagnen! Vid kassan är tejp fast klistrat på golvet för visa på att man måste hålla avstånd på två meter mellan varandra.

Finn det det risk att man är smittad av COVID-19 och behöver testa sig?

Där har stora lokaler börjat användas för att köra och testa sig direkt ifrån sin egen bil för minska kontakt med människor. Två kollegor efter resa till Österrike tvingades testa sig i en av dessa lokaler.

Vad skrivs i media om Sverige?

Bland annat tidningen Tagesschau skrev 21.03.2020 om att Sverige lever vidare som normalt, dagis är öppna folk åker skidor och går på After-ski. När det inlägget skrevs var det fortfarande tillåtet med vistelse upp till 500 personer i Sverige och i Tyskland två personer. Här nyanserats Sveriges och ses som det enda landet som inte följer WHO´s riktlinjer. Kommer en katastrof ske i Sverige eller finns det en annan plan?

Finns faktiskt en rapport från Harvard som modulerar det olika spridningarna i världen beroende på hur länder går tillväga. Om vi utgår ifrån rapporten skulle den faktiskt kunna stödja Sveriges beteende. Läs rapporten här (direktlänk till rapport): Social distancing strategies for curbing the COVID-19 epidemic

Skillnader mellan Sverige och Tyskland gällande COVID-19

Vad är då skillnaderna? Tyskarna följer verkligen sina regler som är utsatta och tagit till kraftiga åtgärder. Landet har relativt få dödsfall så frågan är om strategin är riktig eller inte? Men vad kommer det få för konsekvenser att en av det viktigaste ekonomierna i Europa står still och faktiskt framförallt för Svensk industri?

Samtidigt som följande artikel ifrån 01/04-2020: https://unherd.com/2020/04/how-likely-are-you-to-die-of-coronavirus/ Belyser problematiken att ingen har tillförlitlig data och alla modeller inte riktigt går att lita på. T.e.x stora mörkertal hur många som är smittade eftersom många inte märker någon symptom. Helt enkelt får vi vänta och se, hur stor blir spridningen och t.ex. länder som Tyskland som testar betydligt fler människor borde ge mer bättre data men om man kan lite på den vet ingen.

Gör Sverige rätt eller fel?

Går enbart att spekulera i! Börserna världen över har fallit kraftigt och jämförs med börskraschen 1987 med sitt kraftiga fall. Har vi redan sett det värsta där? Men vi fortfarande skall leva med följderna av Corona och COVID-19 med högre arbetslöshet till följd i flera år.

Hur har ni det och vidtar ni några åtgärder? Vad kommer ni komma ihåg från Corona(COVID-19)?

1 Comment on "COVID-19 – i Tyskland och vad tänker de om Sverige?"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*