Ett liv i ett annat land

Att flytta utomlands, ett liv i ett annat land.

Att flytta utomlands, ett liv i ett annat land.

En kittlande tanke att flytta utomlands, språkresa, arbete eller pensionera sig. Oavsett vilken anledning står alla inför samma utmaningar och upplevelser. Ett liv i ett annat land som min sida heter är egentligen här för hjälpa folk att få det lättare vid sina utmaningar utomlands..

Flytta utomlands – förberedelser

Hur gör man egentligen? Hur börjar man? Vad skall man göra? Vad krävs från mig för att få en flytt utomlands att fungera? 

Generell information

Kortare resor under tre månader behöver ni inte göra så mycket som tur var! Inom EU/EES-land behöver ni helt enkelt varken arbets- eller uppehållstillstånd. Dock över tre månader behöver ni anmäla det myndigheterna i landet, för registrerar er på platsen. Därför ger jag ett enkelt tips, ta kontakt med Ambassaden för det landet så hjälper de dig. 

Kontakta myndigheter 

Skatteverket vill ha koll på er så till att anmäla er flytt utomlands med hjälp av denna blankett.

Lika så bör ni kontakta försäkringskassan om er resa är längre än ett år. Här gäller om ni är utsänd av svensk arbetsgivare är ni troligtvis kvar i det svenska systemet gällande socialförsäkringen. Är ni inte utsänd av en arbetsgivare kommer ni troligtvis bli tvungna att tillhöra det utländska systemet. Försäkringskassan har en bra hemsida och ni utför allt enklaste under “mina sidor” på deras hemsida. 

Läs på om landet

Ta hjälp av internet, vänner och t.ex. böcker. Försök lära er lite om landet för det kommer göra det lättare innan ni kommer dit och inte resultera i en kulturchock. Självklart lär er språket! Där har jag skrivit ett bra inlägg om mina bästa tips för lära sig ett språk. Vad som också ett tips jag rekommenderar är om ni har möjlighet försök gå en kulturträning. Ovärderligt att bli förberedd på svåra situationer och eventuell pinsamma situationer. Läs om hur det var för mig i arbetslivet i Tyskland. 

Packa inför flytten

Kontrollera hur mycket packningar får ni ha med er? Skall ni skicka en större last? Flytta utomlands är mycket att läsa på! Ta reda på regler och kostnader och fundera vad behöver jag verkligen? Inom EU behöver man som tur var inte tänka på skatt, moms och andra avgifter. Men en transport kan vara dyrt! Se också till att hitta en flyttfirma som gör det för ett rimligt pris. 

Sista reminder innan flytt

Glöm inte att ha koll vad som täcks av dina Försäkringar! Många svenska försäkringar täcker inte skador som sker i utlandet. Därför klokt att täckna en lokalhemförsäkring och evt. Olycksfallsförsäkring. Det lätt att glömma men man märker det fort, gör en adressändring! 

Den fysiska flytten utomlands

I landet, börja med registrera er i landet. Myndigheterna vill ha koll på er precis som hemma i Sverige. Efter det upptäck landet, platsen se er omkring. Var nyfiken och intressera er hur folk beter sig! 

Prata språket direkt! Börja inte med engelska, svårt att komma över till prata det lokalspråket senare. 

Nyfikenheten, har den gått över?

Det är normalt och att flytta utomlands upplever man mycket olika känslor. I början är allt spännande och man är nyfiken. Till slut saknar man tryggheten och vet hur allt fungerar och kan slappna av precis som hemma. Det är normalt! Från person till person hur länge det varar, jag blev varnad för det innan ändå tyckte jag det var svårt! Det är nu hemlängtan kommer inget konstigt utan ett resultat alla upplever. Därför tänker jag att det blir nästa stycke.

Hemlängtan – Tveksam?

När hemlängtan och tveksamheten smyger på sig, det kommer den göra. Se till att försöka hålla er kvar i landet för göra tiden lättare. Istället se till att hålla kontakten med dina kompisar och familj. Bjud in dem! Det är en stor grej för många att resa och det kommer underlätta för er att träffa kompisar. Att ha en rolig tid tillsammans! Självklart kommer man alltid att sakna sina vänner och familj, försök hålla kontakten så ofta som möjligt. Flytta utomlands är inte alltid enkelt!

Förtvivlan – Åka hem?

Kommer en period där ni frågar er – “Vad gör jag här”? Detta är den svåraste tiden. Därför saknar man familj och vänner mer och vill bara åka hem. Detta kommer alla uppleva, och här har jag inga tips. Bara att ta sig igenom! Har ni tips? 

Saker börjar bli normal igen

Någonstans på vägen försvann förtvivlan och det börjar bli något av en vardag och normalt igen. Detta är inget som jag riktigt kan beskriva hur det gick till för mig. Men samtidigt finns det alltid ett sug hem, men också en punkt när man vänjer sig vid att vara i det andra landet. Det är nu tiden går som fortast tycker jag. Den aktuella fasen jag befinner mig i just nu! 

Har ni några upplevelser att dela med er om er flytt utomlands?

Mina bästa tips för att få ett lyckat resultat med ett liv i ett annat land:

  • Nätverka på något sätt. Finns det t.ex. en Svenskförening i landet?
  • Utöva sport! Inte bara bra för kropp och huvudet utan ofta träffar man folk via sport.
  • Lär er språket.
  • Ha roligt och var nyfiken!
  • Håll kontakten med vänner och familj.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*