Ett liv i ett annat land

Abendbrot – Kvällsmat i Tyskland

Abendbrot – Kvällsmat i Tyskland

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Mat.se

Vad är en “normal” kvällsmat i Tyskland kan man fråga sig. Om kunskaper i Tyska saknas och inte vet vad Abendbrot betyder, eller Abend + Brot hjälper inte mina ledtrådar. Vad betyder det då?

Vad betyder då Abend + Brot?

Ordet Abend betyder kväll och Brot betyder bröd. Helt enkelt kvällsbröd som sammansatt. Visste ni att en vanlig kvällsmat i Tyskland består av bröd? Huvudmåltiden är lunch och kvällstid serveras det bröd. Tror denna enkla fakta inte är bekant hos många i Sverige. Varför så mycket bröd?

Abendbrot kvällsmat i Tyskland.

Traditioner av bröd

Tyskar äter egentligen inte bara bröd kvällstid utan det är livsviktigt med bra frukostfrallor! Titta runt omkring er nästa gång ni är i Tyskland, väldigt många bageri där köerna är långa för köpa sina nybakade frallor på morgonen. Hos oss i Sverige är det lite fralla som fralla, men i Tyskland ser man frallor som viktiga och skall vara bra frallor!  Varför är det så?

Visste ni att det är vanligt framförallt i norra delarna av Tyskland med Mett-brötchen. 

Mettbrötchen är egentligen två ord igen, ungefär likt kött och fralla i ett ord. Där man helt enkelt lägger köttfärs(rå) på en fralla tillsammans med finhackad gullök, svart peppar och salt. Låter konstigt för inget vi är vana vid, men smakar riktigt gott! Testa själva, men ta en färsk färs! (Originalet är med fläskfärs men prova er fram)

Varför äter de så mycket bröd?

Tyvärr finns det ingen enkel förklaring till varför Tyskar äter så mycket bröd.  Troligtvis en kombination mellan goda möjligheter till jordbruk för sädesslagen som t.ex. råg, vete och kombination med kraftiga arbetarmåltider till lunch. En annan teori jag skulle kunna vara den religiösa bakgrunden att bröd anses som heligt och religion är fortfarande stark i många Bundesländer i Tyskland. Kvällsmat i Tyskland eller jag tycker det inte är mycket till mat men en annan kulturskillnad, hur upplevs det?

Kvällsmat i Tyskland upplevelser i ett annat land

Äter ni regelmässigt varmt till kvällsmat? Har ni liknande rutiner som i Tyskland? Tror faktiskt mina erfarenheter jag tar med mig ifrån Tyskland. Kommer fortsätta då det är faktiskt rätt trevligt att ibland äta bröd samtidigt som det spar mycket tid kvällstid. Inte jämnt men då och då! Tyskarna blir förvånade att jag äter varmmat varje måltid, precis som ni säkerligen blir förvånade att de bara äter bröd. Vi alla är annorlunda, gäller att förstå olikheter och lära oss mer om varandra.

 

Slutord om kvällsmat i Tyskland

Att äta hälsosamt är på tapeten om jag får tro, så tror jag att brödätandet kommer minska i Tyskland. Då jag hävdar att det inte är hälsosamt att enbart äta bröd varje dag. Jag tror trenden inte är hållbar men det får tiden utvisa. I Corona tider kanske det inte är fel att beställa mat hem för undvika kontakt med människor. Mat.se har för tillfället erbjudandet 200 kr rabatt för nya kunder vid inköp över 750 kr.  Enkelt och bekvämt och kanske ett nytt sätt att handla för många och ingen bindningstid. Gå direkt till erbjudandet här:

Mat.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*